Nadal a la Bordeta

La rambla Badal ha esdevingut la Rambla de Nadal amb el pessebre que hi munta cada any al capdavall del passeig la Comissió de Festes de la Rambla Badal, Parcerisa i Quetzal. El van inaugurar diumenge 3 de desembre amb una xocolatada i l’actuació de la Coral Sant Medir. Enguany a més convoquen un Concurs de Guarniment de Balcons, amb un premi de 100€ per comprar a les botigues del barri, així que tota aquesta part de la Bordeta estarà més bonica que mai.

Després del pont, diumenge 17 tornem a celebrar el Nadal a la Bordeta per partida doble. Al carrer dels Jocs Florals, a les 11.30 h, comença el Caga Tió amb els pastorets, la Coral Sant Medir que hi canta unes nadales i els Gegants de Sant Medir fent-hi els seus balls. També hi podreu col·laborar amb la Marató de 3Cat comprant-hi xocolata desfeta i coques. A la plaça de Súria, a partir de les 12 h, mentre feu cagar el tió us pinten la cara als més petits. I després a la tarda, a partir de les 18 h, ve el Pare Noel i hi ha xocolatada infantil.

També podreu fer cagar el Tió al Mercat de Nadal que tindrà lloc divendres 22, dissabte 23 i diumenge 24 a la Rambla de Nadal (rambla Badal de la Bordeta), amb més de 30 paradetes d’artesania, menjar, comerç loacal, entitats del barri i moltes sorpreses! Gràcies també a Badal Bordeta Comerç, l’associació de comerciants, que posa llums als carrers per fer-ne un barri “cinc estrelles”. Al Mercat de Nadal trobareu el Grup de Solidaritat de Sant Medir, que aquests dies també recull aliments i ven la seva pròpia artesania davant de la Parròquia.

Al jardí de l’Estació de Magòria guarneixen “l’arbre” de Nadal dimecres 13 i dijous 14 de desembre de 10 a 12 h. I el matí de dijous 21, grans i petits també hi buscaran el tió i el faran cagar.

Tot això sense oblidar-nos de felicitar el Nadal a ningú, gràcies a la Postal Amiga amb les imatges nadalenques i de la Bordeta que els nens i nenes de les escoles dediquen a les persones grans que viuen a les residències del barri. També tornarem a participar a la recollida solidària de joguines que organitza La Nau, portant-ne a Sant Medir, al Mercat de Nadal i als establiments de Badal Bordeta Comerç. Perquè cap nen ni nena no es quedi sense joguina després que, dijous 4 de gener, ens torni a visitar el rei Baltasar a la Rambla de Nadal.

El món a la Bordeta

Badal Bordeta Comerç i la Federació de Comissions de Festes de la Bordeta organitzem la jornada festiva “El món a la Bordeta” el proper dissabte 2 de juliol a la rambla de Badal, per sobre del carrer de la Constitució. A més de presentar la Festa Major de la Bordeta, que tindrà lloc al voltant del primer cap de setmana de setembre (actes des del 31/08 al 10/09). amb aquesta tarda-nit intercultural volem reunir a la rambla Badal el veïnat de tots els orígens i edats. Per això hem preparat una programació d’actuacions de grups musicals i de dansa d’estils molt diversos, que es complementa amb l’oferta gastronòmica de la restauració local, de gustos també ben variats perquè té orígens arreu del món, tot i que els flaires es barregen al nostre barri.

Comencem la jornada (18.30 h) amb un concurs de postres del món, elaborats per veïns i veïnes a l’estil del seu país o comunitat d’origen. Podeu inscriure-vos-hi gratuïtament a:

 • SEY roba i complements: rambla Badal, 67-63
 • NITIA asesores inmobiliarios: rambla Badal, 52
 • FARMÀCIA CAN BATLLÓ: Quetzal, 31
 • FARMÀCIA BADAL 25: rambla Badal, 25

Veniu el 2 de juliol a ‘El món a la Bordeta’ i podreu tastar els postres o pastissos que demaneu, i votar pel que més us agradi. L’autor o autora del postre que hagi obtingut més vots quan, a quarts de nou, tanquem el certamen, s’endurà un minirobot de cuina!

Mentrestant, a l’escenari d”El món a la Bordeta’ s’aniran succeint les actuacions de diversos grups de música i dansa: balls típics, escoles de dansa, un grup de mariachis… mentre el públic pot gaudir, a més del  refresc de la barra, de l’oferta gastronòmica in situ de diversos restaurants i entitats del barri com ara el Centre Cultural Islàmic de Sants. Atesa la diversitat d’orígens i d’estils de cuina que representen, la presència de restaurants de la Bordeta servirà perquè la mostra intercultural sigui també gastronòmica.

Programació de música i dansa:

 • Expressions de Barcelona Ciutat Diversa (coordina: Cambalanes)
  • Paraguai
  • Santa Cruz
  • Xile
  • Bolívia
  • Hondures
 • La Urban Dance Factory
 • Shedam Tribal
 • Grup de ball “Son de México”
 • Mariachi “Barcelona Música”

Per al concert de la nit (22 h), ens reservem els ritmes de la gran orquestra Sabor Latino 86, amb els quals el veïnat de tots els orígens s’animarà a ballar cançons que coneixen i comparteixen. Posant l’accent en els ritmes llatins que des de fa molts anys formen part de la cultura musical popular dels nostres veïns i veïnes. Grans i petits/es, tothom a ballar fins a la fi de festa!

Postal Amiga a les residències de gent gran

Un any més, hem portat el Nadal a les persones que viuen a les residències de gent gran de la Bordeta.  La Federació de Comissions de Festes de la Bordeta hem fet xarxa amb altres entitats de Sants, Hostafrancs i la Marina. Tots plegats hem lliurat 2.234 postals amb dissenys originals ambientats a cada barri, i dedicades personalment per part de moltíssimes persones voluntàries a d’altres més grans que viuen soles, en aquestes residències o a casa seva, connectades a través del programa Radars BCN.

A la Bordeta, tots els i les alumnes de primària de l’Escola Sant Medir han escrit una postal per a algun dels 150 residents a la Llar d’Avis del carrer de Gavà o a la Residència Mossèn Vidal i Aunós. Aquesta connexió intergeneracional ha estat un èxit, no només per les postals lliurades sinó per les boniques paraules plenes d’il·lusió, amb l’objectiu de treure un somriure a la persona que l’ha rebut.

Volem agrair de tot cor el suport facilitat per l’Escola Sant Medir per garantir que cada persona gran de les residències de la Bordeta rebia una #PostalAmiga escrita pel seu alumnat. Per un moment, els més petits han hagut de pensar en la persona que rebria la postal, la seva història, les seves vivències, i si això ha provocat una emoció a tothom, només podem dir gràcies. Agraïments també per a totes les entitats amb què hem col·laborat per fer-ho possible un any més: la Federació d’Hostafrancs, La Marina Viva i Sants 3 Ràdio, amb el suport del nostre Secretariat d’Entitats i de la Unió d’Entitats de la Marina, i del Districte de Sants-Montjuïc i el programa municipal Radars BCN. Seguim fent xarxa perquè el Nadal sigui precisament el moment per combatre la soledat no volguda.

Aquest Nadal, envia la #PostalAmiga

Amb les noves tecnologies i les xarxes socials, hem perdut el costum d’enviar postals i felicitacions de Nadal en paper. Enguany, la crisi sanitària i les mesures restrictives de seguretat ens han allunyat de les amistats, de la família i de les persones que estimem malgrat tenir-les a prop de casa. És per això que aquest any volem portar el Nadal a totes aquelles persones que estan soles a casa. I ho volem fer creant una xarxa de felicitacions entre els barris de la Marina, Sants, Hostafrancs, la Bordeta i Sants-Badal. La postal, dissenyada amb temàtica nadalenca per l’artista il·lustradora Maria Cuetos, tindrà motius representatius diferents per a cada barri. Per fer arribar il·lusió i companyia a molts veïns i veïnes d’aquests barris, hem creat la #PostalAmiga.

Podeu enviar una #PostalAmiga de quatre maneres:
✔ Acudir a un dels punts de recollida i fer-la arribar a qui vosaltres volgueu, per correu o deixant-li vosaltres a la bústia, com us sigui més fàcil.
✔ Als mateixos punts de recollida, també podeu felicitar els avis i àvies registrats al projecte d’acció comunitària Radars.
✔ Si no podeu venir, envieu-nos un text i el vostre nom a través de la web postalamiga.cat o al correu electrònic postalamiga@gmail.com i nosaltres ho farem arribar a la persona gran destinatària.
✔ A més, des de l’organització iniciarem una cadena d’enviament de postals que s’iniciarà a l’atzar en domicilis dels diferents barris.

Quins són els punts de recollida on podeu trobar la #PostalAmiga?

 • Centre Cívic Casa del Rellotge
 • Centre Cívic La Cadena
 • Federació d’Associacions, Entitats i Comissions d’Hostafrancs
 • Sants 3 Ràdio
 • Centre Cívic Cotxeres de Sants
 • Comerços de Badal Bordeta Comerç

Sigui com sigui, ens agradaria comptar amb la vostra col·laboració compartint el moment d’escriure, enviar o rebre les postals també a Instagram o Twitter amb l’etiqueta #PostalAmiga. D’aquesta manera mantindrem viva la xarxa durant tot el Nadal. Podeu esmentar-nos als perfils @faechostafrancs @sants3radio
@lamarinaviva @fmbordeta.

La #PostalAmiga és una campanya organitzada per La Marina Viva, la Federació d’Associacions, Entitats i Comissions d’Hostafrancs (FAECH), Sants 3 Ràdio i la Federació de Comissions de Festes de la Bordeta, amb el suport de l’Ajuntament de Barcelona/ Districte de Sants-Montjuïc i del projecte Radars. Hi col·laboren el Secretariat d’Entitats de Sants, Hostafrancs i la Bordeta i la Unió d’Entitats de la Marina.

Una festa major diferent

Davant l’emergència sanitària que estem vivint aquest any, les comissions de festes de la Bordeta hem hagut de suspendre els actes de Festa Major als nostres carrers i places. Però ens hem aplegat per fer una festa diferent, unitària i amb totes les condicions de seguretat contra el contagi de la covid-19. Us convidem al pregó musical que fem divendres 4/09 a les 20 h a la pista de futbol de Can Batlló amb la música dels 80 en directe dels Black & White. Diumenge 6/09 a les 19 h tornem a aquest mateix recinte per cantar havaneres amb el Grup Montjuïc. I dissabte 5/09 de 20 a 23 h el sopar de germanor el farem tots plegats, però cadascú a casa seva: per sentir la música i els vostres veïns, connecteu la ràdio (103.2 FM) i treieu-la al balcó per acompanyar aquest sopar als balcons.

No és la Festa Major que ens agradaria, la que esperem tornar a fer gran l’any vinent amb la participació de tots i totes vosaltres. Però ens permet mantenir viva la flama de la Bordeta, que un any més suma per fer barri en aquestes circumstàncies tan adverses. La seguretat contra el contagi està garantida en aquests actes, tant al sopar als balcons com als concerts a Can Batlló, on cal dur mascareta fins seure amb la distància de seguretat en cadires ben desinfectades, igual que la barra i les vostres mans amb gel hidroalcohòlic. L’aforament és limitat i amb registre d’assistents. Podreu incriure-vos fàcilment per descarregar les vostres entrades gratuïtes a través d’aquest web.

Calçotades a la Bordeta! [anul·lades a partir del 8/03]

Arriba l’època de calçotades i el millor lloc on fer-les és als carrers del barri, en companyia dels teus veïns i veïnes. La calçotada és una festa i, per això, les comissions de festes de la Bordeta n’organitzem cada any. Enguany en fem quatre:

 • Diumenge 8 de març al carrer dels Jocs Florals: 12a calçotada popular.
  a) Menú calçotada: 12 calçots, botifarra amb mongetes, una cuixa de pollastre, salsa romesco, postres, vi o aigua > 13 €, venda anticipada (o 15 € el mateix dia).
  b) Menú vegà: 12 calçots, hamburguesa vegana amb mongetes, patata al caliu, salsa romesco, postres, vi o aigua > 14 €, venda anticipada (o 16 € el mateix dia).
  c) Menú infantil: botifarra amb mongetes, patata al caliu, postres i aigua > 8 €.
  Punts de venda: Can Garrí (c. Constitució, 12) en horari comercial i local de la Comissió de Festes (c. Jocs Florals, 169) diumenges al matí de 10.30 a 12 h.
  Reserva de tiquets via WhatsApp: 651 55 69 78 o 690 70 82 41. Els tiquets reservats s’hauran de recollir dies abans de l’event. No es reserven tiquets el mateix dia de la calçotada.
 • Diumenge 15 de març a la rambla de Badal (13.30 h).
  Una dotzena de calçots amb salsa romesco, botifarra amb seques, pa, vi, aigua i una taronja per postres > 12 €.
  Opció amb hamburguesa vegana: 13 €.
  Compra ja els teus tiquets a:
  Estanc 383: rambla Badal, 28
  Supermercat & forn de pa: rambla Badal, 28
  The Alvarado Barbershop: rambla Badal, 36
  9Estil perruqueria i estètica: rambla Badal, 47
  Sey moda: rambla Badal, 67-73
  Via Natural: Constitució, 120
  Restaurant Panchito: Parcerisa, 11
  Farmàcia Can Batlló: Quetzal, 31
  Frankfurt Plaça: Parcerisa, 48 (pl. Cerdà)

Pregó d’Òscar Dalmau amb l’arquitecte de Sant Medir

La Festa Major de la Bordeta incorpora enguany un pregó unitari de tots els carrers i places que la formen. És dijous 5 de setembre a les 19 h al balcó i la placeta de davant de l’església de Sant Medir. El primer pregoner de la història de la Bordeta serà el periodista i presentador Òscar Dalmau, famós pels seus personatges al programa de ràdio La competència i programes de TV3 com El Gran Dictat o La Nit dels Òscars, així com per les seves incofusibles ulleres.

Òscar Dalmau és nascut i criat a la Bordeta. Concretament, en una de les cases del carrer de Bartomeu Pi dissenyades per l’arquitecte Jordi Bonet entre els anys 50 i 60 del segle passat. Qui va ser deixeble de Gaudí, dirigint les obres de la Sagrada Família entre el 1985 i el 2012, trenta anys abans va rebre de l’Arquebisbat de Barcelona l’encàrrec de crear un grup d’habitatges i una església per als seus habitants i els de l’entorn. Això és actualment Sant Medir.

L’Òscar Dalmau ha conegut recentment aquest arquitecte tan prolífic com genial, que també va dissenyar la casa on ell mateix vivia amb els pares. Jordi Bonet té ara 94 anys i és el convidat especial a aquest pregó unitari, després del qual arrenquem la cercavila pel barri: Can Batlló, Jocs Florals, plaça del Fènix, plaça de Súria, carrer de Parcerisa i rambla de Badal.

Si, com a l’Òscar, t’interessa la història i els treballs de Jordi Bonet, aquesta setmana a la Sala Nova de Sant Medir pots visitar l’exposició «Construint Sant Medir (1955-1964)». Fins diumenge està oberta cada dia de 17 a 20 h. S’hi mostren plànols, dibuixos i fotografies de l’època en què es va fundar la parròquia. Tot per saber una mica més dels orígens del barri que aquests dies està de Festa Major. La Bordeta suma!

La Bordeta està de festa!

Del 4 al 8 de setembre, a la Bordeta és festa major. El periodista i presentador Òscar Dalmau, fill del barri, és enguany el pregoner de la Festa Major de la Bordeta, que també ret homenatge a Jordi Bonet, l’arquitecte de l’església de Sant Medir (i de la Sagrada Família!) amb una exposició dels seus treballs a la Sala Nova. Dijous 5, després del pregó, una cercavila recorre el barri amb els Gegants de Sant Medir, que tornen a ballar gràcies a la nova colla gegantera. Diumenge 8 al matí fem una gimcana pels carrers del barri, oberta a tothom. I durant tots aquests dies, la festa regna en aquests carrers, amb música, balls, tallers infantils, teatre, gastronomia… consulteu el programa de cada carrer navegant pel menú. Com veieu, la Bordeta suma cada cop més!

Programa FM Bordeta (PDF)